Меню
Остання редакція: 21 вересня 2018

Матеріально-технічна база

На кафедрі обладнані три аудиторії для проведення лекційних та практичних занять, чотири лабораторії: з оцінки якості зерна та зернопродуктів, вентиляційного обладнання галузі, технологічного обладнання галузі, технології переробки зерна.

Кафедра облаштована комп’ютерною технікою з доступом до мережі Інтернет, забезпечена обладнанням, приладами, матеріалами, реактивами з оцінки якості зерна та зернопродуктів за всіма показниками. У лабораторіях кафедри працює борошномельний комплекс, п’ять типів лущильних машин із переробки зерна в крупу, корморізка та екструдер для виробництва комбікорму, основні види сепараторів для очистки та сортування зерна, два преси для виготовлення олії з будь-якої культури, лабораторні печі для розстоювання тіста та випічки хлібобулочних виробів. Також нами спроектована та змонтована зерносушарка шахтного типу з автоматизованою системою управління процесом.

Лабораторія вентиляційного обладнання облаштована вентиляторами, циклонами, пневмотрубами та вимірювальними приладами для визначення доцільності вентиляції, аспірації, знепилення

Для розробки алгоритму  автоматизації  зерносушарки державне науково-виробниче підприємство «Ельдорадо» безкоштовно передало  кафедрі технології  зберігання та переробки зерна два комплекти приладів з визначення вологості зерна в потоці. Ринкова вартість  обладнання становить 60 тис. грн. Вологоміри встановлено  на діючу модель зерносушарки шахтного типу, що спроектована та зроблена викладачами кафедри Г.В. Ткаченком та П.О. Кравчуком і  устаткована в лабораторії технологічного обладнання (аудиторія №6).

Переважна більшість обладнання для автоматизації зерносушарки виготовлена вітчизняними виробниками. Вдалося домовитися з директором  ТОВ «Мікрол» м. Івано-Франківськ про знижу в 50% на обладнання, за умови його використання з навчальною метою.

Рівень зерна в надсушильному бункері контролюється ємкісними датчиками рівня зерна  ВБШ-03 (КОПП "КОНТАКТ" УТОГ м. Київ), джерелом живлення яких є блок живлення БПС24-2К   (ТОВ «Мікрол» м. Івано-Франківськ).   Агент сушіння  зерна формується в теплогенераторі  "Термія  9000" (ПАТ «Маяк» м. Вінниця), вентилятор якого замінили на   ВО 06-300 №2,5 (ТОВ «Укрвентсистеми»   м. Харків). Оберти вентилятора регулюються частотним перетворювачем CFM-110 («АС Привод» м. Харків). Електричний струм живлення  теплогенератора надходить від трифазного  електронного реле  (“Fotek” Тайвань).

Температура зерна та агента сушіння вимірюється термометрами опору ТСМ-50 (НВФ «Регмік» м.Чернігів).  Алгоритм роботи логічно-програмованого контролера МИК-51Н (ТОВ «Мікрол» м. Івано-Франківськ) розроблений  за допомогою прикладної програми Alfa 2.0 на мові програмування функціональних блокових діаграм (FBD).  Логічно-програмований контролер з’єднаний з персональним комп’ютером  за допомогою блоку перетворення інтерфейсів БПИ-52 (ТОВ «Мікрол» м. Івано-Франківськ). Для  візуалізації роботи та керування зерносушаркою встановлена панель оператора (Weintek  MT8070IE Тайвань). Автоматизоване робоче місце оператора зерносушарки розроблене за допомогою програмного пакету  SCADA Visual Intellect для керування з допомогою персонального комп’ютера або EasyBuilder8000 –  панелі оператора.

Обладнання лабораторій та спеціалізованих кабінетів

№ з/п

Назва лабораторій, спеціалізованих кабінетів, площа

Назва дисципліни за навчальним планом

Наявне технічне забезпечення (обладнання)

  1. 1...

Лабораторія вентиляційного обладнання,

29,5м2

Експлуатація технологічного обладнання галузі

Частотний перетворювач

Вентилятор високого тиску

Фільтр-циклон

Лабораторна аспірацій на мережа

Аспіратор з набором фільтрів

Пневмометричні трубки

Мікроманометри

Гігрометр

Термоанемометр

  1. 2.

Лабораторія приймання, обробки і зберігання зерна,

42,2м2

Оптимізація технологічних процесів галузі

Технологія зберігання і переробки зерна

Зберігання зерна

Сушіння зерна

Зерноочисні машини

Зерносушарки

Установки для активного вентилювання Лабораторний млин

Ентолейтор

Лущильник Городецького

  1. 3.

Лабораторія науково-дослідної роботи,

33,6м2

Науково-дослідна робота студентів

Зернознавство

Фізико-хімічні і біологічні основи обробки сировини в галузі

Прилад для визначення інтенсивності дихання зерна

Вологомір

Електроплитка

Розбірні дошки

Аналітичні ваги

Технічні ваги

Набір сит

Сушильна шафа,

Лабораторний млинок

Подільник БІС-1

  1. 4.

Лабораторія контролю якості зернопродуктів, стандартизації, метрології та зернознавства,

 64,2м2

Управління якістю продукції галузі

Метрологія, стандартизація, сертифікація та управління якістю

 

 

Набір сит для визначення зернової та  смітної домішки

Набір сит (контроль зараженості)

Вологомір

Пурка

Прилад для визначення деформації клейковини

Піч муфельна

Ексикатори

Прилад ПЧП

Діафаноскоп ДСЗ-3

  1. 5.

Лабораторія борошномельного, круп’яного та комбікормового виробництва,

51,3м2

Інженерне забезпечення технологічного процесу в галузі

Технологія борошномельного виробництва

Технологія крупяного виробництва

Електричні плити

Ваги лабораторні загального призначення

Водяний термо­стат

Крупорушка для гречки

Набір штампованих, металотканих і тканевих сит

  1. 6.

Лабораторія борошномельного та хлібопекарського виробництва,

120м2

Оптимізація технологічних процесів в галузі

Технологія хліба, макаронних, кондитерських виробів та харчоконцентратів

Лабораторні печі

Термостат для бродіння та витримки Сушильна шафа універсальна

Хлібопечі

Набір сит для борошна (№056, №43 та ін.)

Розсів лабораторний

Прилад ІДК

Посуд (бюкси, лупа, чашки, ковші, скляні пластинки, циліндри, конічні колби, лійки)

Прилад для визначення білості

Прилад Журавльова

Прилад для визначення об’єму хліба

Тістомісильна машина ТЛ

Термостат для вистоювання тіста

Лабораторна хлібопекарська піч

Посуд (для вистоювання тіста, форми для хлібців)

  1. 7.

Лабораторія «Технологія комбікормів»,

24,5м2

Методика викладання спеціальних дисциплін

Екструдер

Розсів аналізатор (для борошна, крупи, комбікормів)

  1. 8.

Наукова лабораторія з переробки зерна,

 17,5м2

Експлуатація технологічного обладнання галузі

Посуд ( мірний циліндр, чашка Петрі, годинникове скло, тиглі, скляні пластинки, щипці, піпетки, чашки для наважок, дошки, савочки, шпателі, мірні циліндри, склянки, бюкси)

 

9.

Клас курсового і дипломного проектування,

31,8 м2

Інноваційні технології та продукти

Мультимедійний проектор, плакати, стенди, комп’ютери

Останні новини

 Вітаємо Анастасію Трофушу  з перемогою у конкурсі та поїздкою у м. Кельн.Читати повністю

Вітаємо Анастасію Трофушу з перемогою у конкурсі та поїздкою у м. Кельн.

Одним із кращих проектів визнано роботу Трофуші Анастасії. Вона разом із іншими 30-ма учасниками була визнана переможцем конкурсу та отримала сертифікат на безкоштовну участь у виставці присвячену харчовим технологіям, що відбудеться у м. Кельн, Німеччина у 2019 році

Читати повністю

Будівництво елеватора 4 частинаЧитати повністю

Будівництво елеватора 4 частина

Викладачі кафедри Ярошенко В.В. та Ткаченко Г.В. були запрошені для консультацій з будівництва елеватора на базі олієпресового заводу с. Громада Любарського району Житомирської області.

Читати повністю

Відділом з підбору персоналу компанії ТОВ СП "НІБУЛОН" 13 листопада  була організована екскурсія миколаївськими підприємствами компанії.Читати повністю

Відділом з підбору персоналу компанії ТОВ СП "НІБУЛОН" 13 листопада була організована екскурсія миколаївськими підприємствами компанії.

Відділом з підбору персоналу компанії ТОВ СП "НІБУЛОН" 13 листопада була організована екскурсія миколаївськими підприємствами компанії.

Читати повністю

І етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності  181 – Харчові технології на кафедрі технології зберігання і переробки зернаЧитати повністю

І етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності 181 – Харчові технології на кафедрі технології зберігання і переробки зерна

І етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності ''Харчові технології'' відбувся 06.11.2018 р. в аудиторії №9 на кафедрі технології зберігання і переробки зерна.

Читати повністю

Всі новини